Лікування розладу дефіциту уваги та гіперактивності у дітей

До стандартних методів лікування РДУГ у дітей відносять медикаментозне лікування, поведінкову терапію, консультації та освітні послуги. Ці методи лікування можуть полегшити багато симптомів РДУГ, але не вилікувати. Для того, щоб визначити, який метод найкраще підходить для вашої дитини, потрібен час. Стимулюючі препарати Сьогодні при лікуванні РДУГ найчастіше призначають стимулятори (психостимулятори). Стимулятори спроможні підвищити і врівноважити […]


Зміст статті

До стандартних методів лікування РДУГ у дітей відносять медикаментозне лікування, поведінкову терапію, консультації та освітні послуги. Ці методи лікування можуть полегшити багато симптомів РДУГ, але не вилікувати. Для того, щоб визначити, який метод найкраще підходить для вашої дитини, потрібен час.

Стимулюючі препарати

Сьогодні при лікуванні РДУГ найчастіше призначають стимулятори (психостимулятори). Стимулятори спроможні підвищити і врівноважити рівні хімічних речовин мозку під назвою “нейромедіатори”. Ці ліки допомагають полегшити ознаки і симптоми неуважності та гіперактивності — іноді ефективно за короткий проміжок часу.

Наприклад:

  • Амфетаміни. Сюди входить декстроамфетамін (Декседрин), декстроамфетамін-амфетамін (Аддералл XR, Мідеїз) і ліздексамфетамін (Вівансе).
  • Метилфенідати. Сюди входить метилфенідат (Концерта, Ріталін та ін.) і дексметилфенідат (Фокалін).

Стимулюючі препарати можуть бути короткої або тривалої дії. Пластир тривалої дії з метилфенідату (Дайтрана) можна носити на стегні.

Правильна доза для кожної дитини різна, тому може знадобитися деякий час, щоб підібрати правильну дозу. І дозу, можливо, доведеться коригувати, якщо виникнуть значні побічні ефекти, або в міру дорослішання вашої дитини. Запитайте свого лікаря про можливі побічні ефекти стимуляторів.

Стимулюючі препарати і ризики для здоров’я

Деякі дослідження показують, що використання стимуляторів при РДУГ (СДУГ) за умови наявних проблем з серцем може стати причиною для занепокоєння. Також при використанні стимуляторів може підвищитись ризик прояву симптомів певних психічних розладів.

Хвороби серця

Стимулюючі препарати можуть викликати підвищення артеріального тиску або частоти серцевих скорочень, однак, підвищений ризик серйозних побічних ефектів або раптової смерті внаслідок їх застосування все ще не доведений. Тим не менш, лікар повинен перевірити вашу дитину на наявність будь-яких захворювань серця або факт серцевих захворювань в сімейному анамнезі, перш ніж призначати стимулюючі препарати, і стежити за станом вашої дитини під час застосування стимуляторів.

Психічні розлади

Рідко, але стимулятори можуть збільшити ризик збудження, психотичних або маніакальних симптомів. Негайно зверніться до лікаря, якщо у вашої дитини раптово погіршилася або з’явилася нова поведінка, вона бачить або чує речі, які не є реальними, приймаючи стимулюючі препарати.

Суїцидальний ризик

Хоча це ще не доведено, однак існують побоювання, що у дітей і підлітків, які приймають стимулюючі препарати для РДУГ або антидепресанти, може бути дещо підвищений ризик суїцидального мислення. Зверніться до лікаря вашої дитини, якщо ви помітили будь-які ознаки суїцидальних думок або інших ознак депресії.

Безпечне лікування препаратами

Дуже важливо переконатися, що ваша дитина приймає правильну кількість призначених ліків. Батьки можуть бути стурбовані застосуванням стимуляторів та ризиком розвитку зловживання і залежності. Стимулюючі препарати вважаються безпечними, коли ваша дитина приймає ліки за призначенням лікаря. Ваша дитина повинна регулярно ходити до лікаря, щоб визначити, чи потрібно коригувати прийом ліків. З іншого боку, існують побоювання, що інші люди можуть зловживати стимулюючими препаратами, призначеними дітям і підліткам зі РДУГ. Щоб ліки не завдавали шкоди вашій дитині і щоб вона отримувала правильну дозу в потрібний час:

  • Давайте ліки з обережністю. Діти та підлітки не повинні самостійно приймати ліки від РДУГ без належного нагляду.
  • Тримайте ліки вдома, замкненими в захищеному від дітей контейнері. Зберігайте препарати в недоступному для дітей місці. Передозування стимулюючими препаратами небезпечне і потенційно смертельне.
  • Не давайте запаси ліків дитині в школу. Передайте ліки самостійно шкільній медсестрі або занесіть в медичний кабінет.

Діагностика РДУГ у дитини

Дізнайтеся більше про послугу і запишіться на консультацію

Дізнатися деталі

Поведінкова терапія при РДУГ

Діти зі РДУГ часто отримують користь від поведінкової терапії, навчання соціальним навичкам, навчання батьківським навичкам і консультування, яке може бути надано дитині психіатром, психологом, соціальним працівником або іншим фахівцем в області психічного здоров’я. Деякі діти зі РДУГ можуть мати також й інші стани, такі як тривожний розлад або депресія. У подібних випадках психологічне консультування може бути корисним як для РДУГ, так і для супутньої проблеми.

Приклади терапії:

  • Поведінкова терапія. Вчителі та батьки можуть навчитися стратегіям зміни поведінки, таким як символічні системи винагороди та тайм-аути, для вирішення складних ситуацій.
  • Навчання соціальним навичкам. Може допомогти дітям навчитися адекватній соціальній поведінці.
  • Навчання батьківським навичкам. Може допомогти батькам виробити власні способи розуміння і контролю поведінки своєї дитини.
  • Психотерапія. Дозволяє старшим дітям зі РДУГ розповідати про проблеми, які їх турбують, досліджувати негативні моделі поведінки і вивчати способи керування своїми симптомами.
  • Сімейна терапія. Сімейна терапія може допомогти батькам, братам і сестрам впоратися зі стресом від життя з людиною з РДУГ.

Найкращі результати досягаються при використанні командного підходу, коли вчителі, батьки, терапевти та лікарі працюють разом. Дізнайтесь про РДУГ та доступні послуги. Працюйте з вчителями вашої дитини і направляйте їх до надійних джерел інформації, щоб підтримати їх зусилля в класі.

Тривале лікування

Якщо ваша дитина лікується від РДУГ, вона повинна регулярно відвідувати лікаря до тих пір, поки симптоми в значній мірі не знизяться, а потім, коли симптоми стабілізуються, як правило, кожні три-шість місяців.
Зверніться до лікаря, якщо у вашої дитини спостерігаються будь-які побічні ефекти від ліків, такі як втрата апетиту, проблеми зі сном або підвищена дратівливість, або якщо симптоми РДУГ вашої дитини не показали значного поліпшення від початку лікування.